joi, 27 octombrie 2016

Case dispărute din vechiul Bucureşti



Trecutul Bucureştilor încă îi fascinează pe locuitorii săi din ziua de azi. Nu puţini sunt cei care se întreabă ce a fost înainte pe locurile unde în prezent se află clădiri reprezentative. „Centrul Vechi” vă invită să aflaţi istoria unor case care nu se mai află de mult în peisajul Capitalei.
Casa „Pache Protopopescu”
Cel considerat unul dintre cei mai buni primari ai Bucureştilor, Emilian Pache Protopopescu, şi-a construit casa pe locul unde ulterior va fi ridicat, în 1920, blocul ,,Dunărea” (distrus la cutremurul din 1977). În fotografie se pot observa turlele Bisericii Enei, lăcaş de cult ridicat la începutul secolului al XVIII-lea şi demolat de autorităţile comuniste în 1977. Înainte de blocul ,,Dunărea” s-a aflat aici Hotelul Britannia.


Casa „Titu Maiorescu”

În prezent principalul punct de reper pentru locul unde s-a aflat casa lui Titu Maiorescu din Bucureşti este blocul ,,Eva”, construit la începutul anilor ’60 la pachet cu blocul ONT (aflat în imediata apropiere). În casa celebrului critic literar, Mihai Eminescu a citit pentru prima dată poemul „Luceafărul”, pe 24 aprilie 1882, în cadrul şedinţelor societăţii „Junimea”, care se ţineau în acest imobil.


Casa „Dimitrie (Mitiţă) Sturdza”

Această casă, demolată cel mai probabil la sfârşitul anilor ’20, i-a aparţinut lui Dimitrie (Mitiţă) Sturdza. Imaginea este luată din curtea casei lui Alexandru Marghiloman, pe locul unde a fost construit blocul ARO, creaţia arhitectului Horia Creangă, cunoscut în ziua de azi ca blocul ,,Patria”, în interiorul căruia se află cinematograful cu acelaşi nume.


Casa „Comănescu”

Construcţia, care la prima vedere nu spune mare lucru, se afla între Muzeul „Th. Aman” şi Fundaţia Universitară Carol I (Biblioteca Centrală Universitară). Totuşi, aici şi-a desfăşurat spectacolele, până în anii ’90, când a fost demolată, îndrăgita Grădină de Vară „Boema”, despre care cunoscutul actor Alexandru Arşinel, care a jucat de nenumărate ori pe scena ei, afirma că a fost un centru de rezistenţă prin cultură pe vremea regimului comunist.



Sursa : http://www.ziarulring.ro/bucuresti/case-disprute-din-vechiul-bucureti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu