sâmbătă, 22 octombrie 2016

Coltea, un colt de Bucuresti vechi


Pe vremea cand Bucurestii erau batuti de copite de cai si roti de carute, in centrul comercial, unde opreau la hanuri toti negustorii de la Lipsca, s-a construit primul spital, pe langa una dintre cele mai vechi biserici din Bucuresti.

Spitalul Coltea exista din primii ani ai secolului 18. In 1704, Spatarul Cantacuzino a inceput constructia unui ansamblu care cuprindea, pe langa bisericuta, o scoala, un spital, o spiterie si un turn-clopotnita, cel mai inalt din oras pe vremea aceea. Numele lor provenea de la cel al clucerului Coltea Doicescu, fostul proprietar al terenului respectiv.

Putini ani mai tarziu, in 1739, spitalul a ars, fiind refacut in stil neo-clasic pe parcursul secolului 19. Cladirea care (inca) mai sta in picioare, langa Universitate, TNB si Palatul Sutu, a fost terminata prin 1860. Fiind cel mai vechi spital din Bucuresti, a ramas cel cu cea mai indelungata traditie si primul loc unde s-a infiintat o scoala de chirurgie si s-au facut primele ore de anatomie pe cadavre.


In stare precara destul de avansata, ansamblul de cladiri Coltea este in curs de refacere. Prima a fost pe lista bisericuta, cu hramul Sfintii Trei ierarhi, afectata serios de cutremurul din '77. Lucrata in stil baroc italian cu ornamente brancovenesti si avand o pictura murala originala a pictorului Tattarescu (din 1871), urma sa fie restaurata pe la mijlocul anilor '80, insa lucrarile au fost oprite brusc in '86 si biserica inchisa.

Redeschisa brusc odata cu revolutia, in '89, cand clopotele ei au insotit evenimentele din piata Universitatii, se afla de ani foarte multi in reparatii, strivita de schelele din jurul ei. Abia de curand a inceput sa revina la viata, cu acoperis nou si lucios si varuiala proaspata, alba.


Putin mai incolo, policlinica-ambulatoriu Coltea isi traieste ultimele zile. In locul ei va fi inaltata o cladire moderna, cu locuri de parcare si noi facilitati pentru spital. Acest lucru ridica desigur voci foarte nemultumite, atat de distrugerea cladirii, care se asorteaza arhitectonic cu restul zonei, cat si din cauza ca acest lucru ar crea un precedent si ar lasa astfel deschisa posibilitatea construirii cladirilor moderne in centrul vechi. In acest sens, exista si petitii.

In ciuda lor, este oficial. Un comunicat de presa de la primaria sectorului 3 anunta emiterea autorizatiei pentru demolarea corpului policlinicii, deoarece "reabilitarea spitalului Colţea va contribui la imaginea civilizată, urbană a centrului Capitalei precum şi la funcţionarea acestui ansamblu spitalicesc în condiţii moderne şi civilizate, la standardele europene la care aspirăm cu toţii."

Sursa : http://metropotam.ro/Locuri-de-vizitat/Retro-Coltea-un-colt-de-Bucuresti-vechi-art2237858915/


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu