Pe locul primit ca moştenire de la tatăl său, Dumitru Oprea Soare îi cere arhitectului Petre Antonescu, între anii 1910 – 1914, construcţia casei în care se află astăzi Hanu’ Berarilor. Clădirea avea să amintească de stilul vechilor case româneşti, stil cunoscut sub denumirea de neoromânesc. Casa servit drept locuinţă familiei Oprea Soare, până în 1945, când casa a fost rechiziţionată de către Partidul Socialist. În martie 2008, casa reintră în posesia moştenitorilor imobilului. Arhitectul monumentelor de cultură declarate prin Hotărârea Consiliului de Miniştri nr. 1160 din anul 1955 – publicată de Academia R.P.R. – precum „Arcul de Triumf, Palatul Băncii de Investiţii din Bucureşti, Palatul Ministerului Construcţiilor, Palatul Administrativ Craiova” [3], Petre Antonescu face din Casa Oprea Soare din Bucureşti un edificiu somptuos, pomenit şi apreciat de arhitecţii contemporani. Datorită deosebitei valori arhitectonice şi peisagistice, încă din anul 1955 imobilul a fost inclus în lista monumentelor istorice unde se află şi în present, trecând de la poziţia 282, iniţială, la poziţia 1715, pe care se află în prezent. Arhitecţii Maria Cotescu şi Dinu Antonescu consemnau faptul că „autorul s-a inspirat din ceea ce a putut considera pe atunci ca valabil pentru a fi păstrat sau adoptat în tradiţia pământeană a acestei arte, (...) prin cele câteva exemple luate în mod obişnuit drept modele de arhitectură specific românească, precum erau: biserica episcopală din Curtea de Argeş, biserica Trei Ierarhi din Iaşi şi biserica Stavrapoleos din Bucureşti. Corpul clădirii se compune dintr-un subsol ridicat, parter şi etaj. La subsol se găsesc birourile întreprinderii, precum şi încăperile centralei termice, ale bucătăriei, depozitele etc. La parter se află, grupate în jurul unui hol central de formă octogonală: vestibule, biblioteca, salonul, salonaşul, sala de mâncare cu oficiul anexă şi camera de culcare pentru părinţi şi copii, având anexe – încăperile de toaletă. La etaj se găsesc sălile de studio pentru copii, două dormitoare pentru musafiri şi încăperile pentru personalul de serviciu. Construcţia este executată din zidărie de cărămidă acoperită cu tencuieli de var în exterior şi de ipsos în interior. Piatra este folosită pentru a îmbrăca o parte din soclu, precum şi pentru profilele brâiele, coloanele şi balustradele faţadelor. Acoperişul este din ţiglă smălţuită, montată în soli.
Împrejmuirea şi porţile mari sunt zidite în piatră brută de Buşteni. Întinderea şi forma terenului a permis o plantaţie destul de importantă pentru punerea în valoare a unei arhitecturi care cere o asemenea încadrare.”[4] Alex Lepadatu, Ministru al Culturii în guvernul Vintilă I.C. Brătianu, spunea într-o conferinţă pentru arhitecţii români despre Casa Oprea Soarea că se înscrie în lista de „clădiri private, particulare, prin care au dovedit că se poate prea bine crea o arhitectură civilă cu caracter naţional care să satisfacă în totul cerinţele vieţii moderne: lumină, igienă şi confort. Casele Oprea Soare din Bucureşti, cele ale lui Vintilă Brătianu dela Bucureşti şi Mihăileşti, Ion I. C. Brătianu dela Bucureşti şi Florica, Dr. Cyru Iliescu din Parcul Ioanid, Clădirile Funcţionarilor Direcţiei de Poduri şi Şosele din Sinaia, Locuinţele Funcţionarilor Vamali din Predeal au aceleaşi calităţi ca şi cele dintâi şi dau, nu numai în exterior, ci şi în interior, prin boltirile, dispoziţiunile originale şi decoraţiile lor, o deosebită înfăţişare plastică formelor noastre tradiţionale, ce păreau mai înainte sortite să se irosească numai în efecte mărunte.
Specific culinar
Hanu’ Berarilor Interbelic este un restaurant berărie cu un meniu variat format din produse cu specific tradiţional românesc, care se îmbină cu cea urbană, într-o armonie culinară perfectă. Clienţii vin la Han în speţă pentru „Mâncarea Berarului” cunoscută şi ca „Raţa pe varză”. Printre preparatele disponibile se numără gustări încântătoare de la platouri reci până la exclusivistul purceluş la proţap. Preparatele culinare poartă denumiri amuzante şi totodată autohtone precum „Salata Coanei Mari” sau „Platoul Mincinoşilor”. Din 2011, a fost deschis cel de-al doilea restaurant Hanu’ Berarilor Elena Lupescu, care continuă tradiţia restaurantului berărie.
Sursa : Wikipedia
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu