joi, 13 octombrie 2016

O lume disparuta: Cartierul Uranus din Bucuresti


In anul 1980, Nicolae Ceausescu a decis sa demoleze casele de pe dealul Uranus pentru a face loc Centrului Civic, Casei Poporului si cartierului 13 septembrie. Au cazut atunci prada buldozerelor, printre altele, Spitalul Brancovenesc, Biserica Alba-Postavari, Biserica Spirea Veche, Biserica Izvorul Tamaduirii, cladirea Operetei, Muzeul Mlitar, stadionul Republicii, ansamblul de chilii din jurul Bisericii Schitul Maicilor si Ansamblul Manastirii Mihai Voda. Ultimele doua lacase de cult au fost mutate si ascunse intre blocurile noi. 

Zona strazilor Mihai Voda, Sf. Apostoli, Vanatori adiacenta zonei Uranus avea un caracter diferit. Casele erau mai inalte si mai elegante, formand un front compact. Era una din partile orasului ce fusese, la inceputul secolului, locuita de evrei. Aceste strazi pastrau un aer specific burghez, de inceput de secol XX (casele erau asemanatoare celor din fostul cartier evreiesc din spatele magazinului Unirea, si acela demolat).

Iata cateva denumiri ale strazilor din cartierul Uranus: Cazarmii, Brutus,  Bateriilor, Vitanesti, Putul cu Apa Rece, Vanatori, Sapientei, Apolodor, Meteorilor, Antim, Puisor, Craitelor, Aleea Trandafirilor, Militari, Schitul Maicilor, Banul Mihalcea, Meteorilor, Minotaurului sau Arionoaia.


Fotografiile de mai jos apartin domnului Dan Perry. Domnia sa a realizat in anii '80 cateva fotografii in cartierul in care a locuit, ce avea sa dispara doar cativa ani mai tarziu.
























Sursa : http://www.tai-tai.net/vacante/-GALERIE-FOTO-O-lume-disparuta-Cartierul-Uranus-din-Bucuresti.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu