miercuri, 26 octombrie 2016

Cel mai bun primar al orasulu-Pache Protopopescu


Cel mai bun primar al orasului a fost Pache Protopopescu, care astazi e neuitat din cauza bulevardului care-i poarta numele. Acest bulevard, cel mai mare, care-mparte Bucurestiul in doua jumatati, de la Calea Mosilor la Cotroceni si e impartit in patru – Bulevardul Elisabeta, Bulevardul Carol, Bulevardul Ferdinand si Bulevardul Pache Protopopescu ­ a fost o lucrare gigantica. S-a terminat in doar patru luni, caci se muncea ziua si noaptea fara incetare si primarul Pache era si noaptea langa muncitori. A fost ambitia lui sa vada foarte repede trotuarele cu dale de bazalt si bulevardele cu piatra cubica. Se grabea, caci a murit tanar de tot si n-a mai apucat sa faca tot ce si-a propus, dar tot a facut destule.

Dar se spune ca daca ar mai fi trait, orasul s-ar fi modernizat, civilizat, curatat, innobilat. Acest primar iubea orasul si opera cu bisturiul hotiile la drumuri si constructii, caci acolo erau cele mai "banoase furturi".
Sa-i pastram lui Manole Pache Protopopescu o amintire pioasa ca si altui primar, Nicu Filipescu, care a deschis Bulevardul Coltei, format si el din doua bulevarde I.C. Bratianu si Lascar Catargiu. Numele s-au mai schimbat dupa oranduiri si evenimente. Apoi au revenit.


E greu de crezut, dar se plateau accizele la intrarea-n oras, la bariera. Mult s-a luptat Pache Protopopescu pentru oprirea accizelor de drum – iarasi prilej de furturi grandioase si grele pentru cetateni. Nu a reusit, dar a deschis drumul spre asta. La bariera era o cumpana, o bariera cum e cea de la tren, cand se-nchide drumul ce trece peste calea ferata. Pe atunci, cumpana era ca o ghioaga cu tepi rai si dusmanosi. Cel care trecea fara sa plateasca, se-ntepa rau.
Pache Protopopescu s-a luptat si cu inundatiile si canalizarea Bucurestiului, care nu exista. Era o operatiune foarte scumpa. S-a furat mult, s-a cheltuit enorm, dar am intrat si noi in rand cu lumea.
Scrie doctorul Severeanu: "Maturatul strazilor se facea in mod barbar. Se maturau strazile cu tarnul de la unu noaptea pana dimineata de catre niste nespalati, care nu prea iubeau curatenia si faceau o prafaraie!!!".
Tot Pache Protopopescu a instituit stropirea strazilor si a adus de la Dresda niste cisterne mari cu turbine si pluguri pentru curatatul zapezii.

Tot Pache Protopopescu s-a luptat printre altele si cu prostitutia. Tanarul primar indragostit de orasul sau a incercat sa-l civilizeze, sa-l inscrie intr-o etica inalta. Nici aici n-a prea reusit. Erau prostituate oficiale "de stat" si prostituate clandestine. A incercat sa infraneze aceasta institutie si ca sa cunoasca localurile noaptea, a dat ordin sa se puna felinar rosu la poarta. Dupa ce a murit, s-au ridicat felinarele. Erau indecente! Povesti picante sunt destule! Prostituatele clandestine erau nenumarate. Multe pasari calatoare, straine venite in tara. O frantuzoaica a venit odata, s-a instalat la Hotelul Continental si crezand ca era la capatul lumii, intr-o tara salbatica, si-a pus bilet pe usa cu taxa: doar 2 galbeni. Politia a vizitat-o sa-i spuna ca nu-i asa!
Scrie dr. Severeanu in anul 1929: "Pe strada nu erau atatea muieri dezmatate ca acum, cele care ieseau pe strada erau imbracate decent".
Cea mai vestita prostituata era Pupaza, frumoasa si cu o clientela aleasa. Cand a crescut fiica ei, a preluat meseria, caci era o afacere banoasa. Alta matroana era o poloneza care avea lacasul langa Biserica Italiana. Odata primise doua "trufandale" de la Viena si pentru a masca reclama a dat anunt in Romanul "Am primit 2 pianine foarte noi de la Viena. Clientii care vor sa vina sa le-ncerce, sunt asteptati."
Si uite-asa zeci de povesti amuzante, triste, minunate, gasesti in "Din amintirile mele" (1853-1928) de dr. Severeanu. Si din cand in cand as vrea sa vi le impartasesc si dumneavoastra.

Sursa : http://jurnalul.ro/special-jurnalul/povesti-din-bucuresti-614423.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu