Bucurestiul nu e plin doar de cladiri de birouri, chiar daca numarul acestora este intr-o continua crestere. Sau de cladiri comuniste, blocuri gri si urate, peste care troneaza Casa Poporului. Printre toate acestea se ascund si destule cladiri superbe si vechi de sute de ani.
O trecere in revista a acestora, din cand in cand, face bine moralului de bucurestean. Mai ales acum, cand orasul este pe mana unui om caruia pare sa nu-i pese deloc de pastrarea unor monumente istorice, ba dimpotriva.
Asa ca, iata lista noastra cu cele mai frumoase 10 cladiri din Bucuresti:
Ateneul Roman
Ateneul este una dintre cele mai frumoase si emblematice cladiri din Bucuresti. Aceasta a fost facuta din banii bucurestenilor, adunati in campanie nationala: "Dati un leu pentru Ateneu"... Si bucurestenii au tot dat timp de 28 de ani. Ateneul Roman a scapat ca prin minune de bombardamentele din '44.
Palatul CEC
Piatra de temelie a Palatului CEC s-a asezat cu mare fast intr-o insorita zi de 8 iunie 1897, in prezenta personajului responsabil pentru schimbarea fetei Bucurestiului, regele Carol I, a familiei sale si a multor personalitati ale vremii: Dimitrie Sturza, Ion C. Bratianu, G. Cantacuzino s.a.m.d.
Din punct de vedere al arhitecturii, Palatul CEC este cunoscut in primul rand pentru proportii si finisajele de exceptie ale fatadelor si pentru trainicie – nici unul dintre cutremurele prin care a trecut nu i-a afectat serios structura.
Palatul Cretulescu
Palatul Cretulescu (sau Kretzulescu) este amplasat langa Parcul Cismigiu, in partea dinspre strada Stirbei Voda. A fost construit la inceputul secolului al XX-lea dupa planurile arhitectului Petre Antonescu, in stil renascentist francez, iar in perioada interbelica aici a functionat un Muzeul de Arta Religioasa.
Din 1972, aici este sediul UNESCO-CEPES, Centrului European de Invatamant Superior al UNESCO.
Biserica Stavropoleos
Biserica Stavropoleos a fost construita in 1724 la initiativa calugarului grec Ioanichie in Mahalaua Ghiorma Banul, zisa si Mahalaua Grecilor.
In prezent biserica trece drept unul dintre cele mai valoroase monumente ale stilului arhitectonic brancovenesc facandu-se constant eforturi pentru intretinere si restaurare. Ultimele lucrari de prezervare de altfel au fost efectuate in 2003 pentru curtea interioara - lucrarile au costat cam 30 de mii de dolari.
Muzeul Taranului Roman
Palatul Cantacuzino - Muzeul Enescu
Palatul Cotroceni
Carol I a fost cel care a decis sa se construiasca palatul, pe locul caselor domnesti. Un palat pe care l-a destinat mostenitorului sau, Ferdinand I si sotiei acestuia, Maria. Constructia a inceput in 1893, dupa proiectele francezului Paul Gottereau.
Biserica Rusa
Aceasta a fost construita din initiativa ambasadorului rus de la acea data, Mihail Nicolaevici Ghiers, intre 1905 si 1907. Tarul Nicolae al II-lea a finantat constructia cu 600.000 ruble de aur, iar biserica a fost initial destinata populatiei slave din Bucuresti.
Dupa ce a trecut de cateva ori de sub autoritatea rusa sub cea romana si inapoi, in 1992 a fost data in folosinta studentilor si profesorilor de la Universitatea Bucuresti, fiind numita oficial Biserica Studentilor si capatand statutul de Paraclis Universitar.
Arcul de Triumf
Construit dupa modelul frantuzesc, mai mare si mult mai vechi, Arcul nostru este si el destul de venerabil. Desi ceea ce vedem acum este din anii 1935-36, conceptul de poarta monumentala care sa sarbatoreasca trupele triumfatoare exista din 1878, cand dupa razboiul de independenta s-a ridicat un Arc similar, dar pe vremea aceea probabil Romania incepuse sa se imbolnaveasca deja de superficialitatea si graba care o caracterizeaza si acum si Arcul s-a deteriorat rapid.
Palatul Mogosoaia
Chiar daca se afla un pic in afara Bucurestiului, Palatul Mogosoaia este un loc superb care merita din plin trecut pe aceasta lista.
In 1702 se termina constructia palatului domnesc de pe malul lacului Mogosoaia. Cladirea initiala era destul de diferita de ceea ce se vede acum, insa stilul ei arhitectural, compus din diverse surse de inspiratie arhitectonica, se incadreaza in asa numitul stil brancovenesc (un fel de baroc romanesc): o combinatie de elemente venetiene si otomane, renastere italiana amestecata cu bizantin.
Sursa : http://metropotam.ro/Locuri-de-vizitat/Cele-mai-frumoase-10-cladiri-din-Bucuresti-art6407789194/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu