Casa din strada Precupetii Vechi nr. 25, ascunsa undeva intre Calea Mosilor si soseaua Stefan cel Mare, a fost gazda uneia dintre cele mai controversate crime din istoria elitei bucurestene. In anii '20, acest imobil i-a fost inchiriat, pentru o scurta perioada de timp, doamnei Arabela Armasescu, casatorita Stavrolca. Numarul din data de 24 martie 1929 al ziarului Universul anunta faptul ca in imobilul despre care vorbim fusesera trase doua focuri de arma cu o seara inainte, totul rezultand cu ranirea chiriasei, doamna Armasescu, in varsta de 43 de ani si cu moartea unui tanar de 26 de ani, pe nume Nicolae Urseanu.
Se pare ca doamna si-ar fi trezit proprietara cu strigate, spunandu-i ca barbatul este mort si ca a incercat sa o omoare si pe ea, dar ca, nereusind, s-a sinucis. Atentia bucurestenilor a fost captivata mai ales de faptul ca Arabela Armasescu era sotia avocatului Stavrolca, unul dintre cei mai importanti membri ai Baroului Bucuresti de la acea vreme. Tanarul gasit mort pe pat, cu bratele pe langa el, era secretarului avocatului, cu care doamna se pare ca ar fi avut o idila. Femeia este transportata la spital si, sub pretextul ca este in stare de soc, refuza sa colaboreze cu anchetatorii.
Cu toate acestea, sotul dumneaei sare in ajutor si aduce cei mai buni avocati pentru a o sustine, desi inca nu se stie cum vor decurge lucrurile. Dupa ce medicul legist Mina Minovici face public raportul autopsiei, conform caruia tanarul nu ar fi putut sa se impuste, fiind dreptaci, si nu stangaci, ca ucigasul sau. De asemenea, bratul cu care a tras ar fi trebuit sa ramana in pozitia din momentul tragerii, pe cand, in realitate, ambele brate ale lui Nicolae era pe langa corp.
Acesta este momentul in care doamna Armasescu devine pusa sub acuzare si trimisa spre judecata. Ziarul Universul isi tine cititorii la curent cu tot ce se intampla, inclusiv cu lucrurile care se afla despre viata sotilor Stavrolca: doamna isi inselase sotul, asa ca acesta i-a cerut divortul, insa a trecut pe numele ei o renta de 2 milioane de lei ce nu putea fi scoasa din banca. Fosta sotie ar fi putut sa isi duca linistita traiul din dobanda, insa amantul a insistat ca aceasta este o intelegere paguboasa si si-a manifestat nemultumirea. La aceasta izbucnire a lui se mai adauga si faptul ca, pe langa doamna Armasescu, tanarul devenise intim si cu o alta femeie din Bucuresti. Toate aceste lucruri ar fi putut declansa gelozia mai varstnicei iubite, care ar fi putut sa il omoare cu revolverul pe care, in mod straniu, politistii l-au gasit pe masa, si nu la tampla presupusului sinucigas. Dupa un proces lung, care a impartit capitala in doua curente de opinie, doamna Armasescu a fost achitata, in aplauzele asistentei, care a inceput sa vada in ea victima a unui tanar escros sentimental. Viata familiei Stavrolca nu va fi una tihnita nici de acum inainte, insa. Doamna va sfarsi intr-o saracie lucie, iar reputatul avocat va fi ucis din gelozie de catre un rival.
Sursa : http://www.qbebe.ro/familia/vacante/bucurestiul_nestiut_locuri_care_ascund_povesti_de_romantice_de_altadata#strada_precupetii_vechi_nr.25:_crima_doamnei_arabela_armasescu_stavrolca
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu