luni, 10 octombrie 2016

Hipodromului Baneasa


In anul 1875 in Bucuresti s-a infiintat primul Jockey Club national, al carui presedinte a fost Regele Carol I.
In 1905 arhitectul Ion Berinde-tatal, a ridicat constructia Hipodromului Baneasa, caruia i s-au alocat 60 de hectare de teren pentru pistele de galop si de trap, pentru tribune, restaurante, grajduri, dependinte, anexe.



In 1910, Hipodromul Baneasa din Bucuresti era unul din cele mai importante hipodroame din Europa.
Aici aveau loc curse la care se paria, existau comentatori pasionati si mii de oameni care veneau si traiau intens fiecare cursa.

Asa cum azi se intampla in Occident, hipodromul din Baneasa era si un loc monden, era ca o scena pe care defilau in egala masura jocheii si caii lor, unde veneau spectatori, indiferent de rang sau statut.

Intre 1923 si 1936, trapul cunoscuse o puternica dezvoltare pe Hipodromul de la Floreasca, dar care a fost parasit imediat dupa reluarea curselor de la Baneasa.

Hipodromul Baneasa Povesti de Bucuresti 6Dupa alegerile furate de comunisti in 1946, toti jockeii si antrenorii straini sunt fortati sa paraseasca tara, iar dupa abdicare regelui in 1947, grajdurile, hergheliile si toate facilitatile sunt nationalizate.



Trei ani mai tirziu in 1950, din ratiuni politice si edilitare, noua cladire a Casei Scanteii va ocupa o parte din hipodromul de galop, dar cu toate aceste cursele vor continua sa se desfasoare.



In 1960, ce mai ramasese din hipodromul de galop si intreg hipodromul de trap sunt demolate pina la urma, pentru a face loc Targului International ,actualul Romexpo.

Doi ani mai tirziu din 1962 cursele de trap se reiau la Ploiesti, unde continua si azi ca traditie, dar in conditii destul de precare precare.








Sursa : http://www.bucurestiivechisinoi.ro/2015/03/bucurestifm-iti-spune-povestea-hipodromului-baneasa/



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu